De garage

Gerard en Ina van Laar woonden 35 jaar in Patrimonium te Wageningen.

De garage
Gerard en Ina van Laar woonden 35 jaar in Patrimonium te Wageningen.

‘Was altijd gezellig hier al die jaren’, is de openingszin van Gerard. Hij woonde vroeger al aan de Lindenlaan. Rolden ze sneeuwballen op het plein en roetsjten met een karretje van boven naar beneden de Talmastraat door. Dan had zijn moeder ‘het hart in de keel zitten’ opdat hij niet onder de trein zouden komen die toen nog onderaan over de Geertjesweg reed.

35 jaar geleden is Gerard samen met Ina aan het Witmondplein komen wonen. Gerard was weer thuis. Ina had de eerste jaren het gevoel op visite te zijn. Ze kwam van een flat en vond het eng op de grond, alsof iedereen zo naar binnen kon lopen. En ze schaamde zich een beetje voor haar nieuwe buurt…

Nu, 35 jaar later, geeft ook zij de buurt een 10. Al is het niet meer zó gezellig wonen als vroeger. Het volkse is verpauperd. De nieuwe generatie doet niets aan huis en tuin. Gevels worden niet langer gepoetst zoals Ina dat sinds jaar en dag nog wel doet. Hier glimt de gevel, ‘Omdat moeders het altijd goed bijhoudt!’

Wat zij het meest gaat missen is de grote tuin, ‘zo’n tuin krijg je nergens meer’. En hij de garage. Zelfgebouwd. Zelf, toen hij dat nog kon. Daar zit de grootste emotionele waarde…

Related Stories

De tuin!

De tuin!

Vanja is er niet als ik aanbel, maar op het moment dat ik besluit weer te gaan hoor ik vanuit ...
Lees meer
Benno’s home

Benno’s home

‘Ik heb het laatste half jaar van zijn leven verpest door steeds maar over het huis te huilen, dat is ...
Lees meer
Een huis als een handschoen

Een huis als een handschoen

Ze doet open in ochtendjas. Was ze vergeten dat ik kwam? Nee zeker niet, ‘kom binnen!’. Ze is al uren ...
Lees meer
Waarheen de weg ook gaat

Waarheen de weg ook gaat

Het is opgeruimd, ruim en schoon. Het ruikt zoet. Er hangt een afbeelding van de Hindoeïstische godin Lakshmi aan de ...
Lees meer
En natuurlijk de druif

En natuurlijk de druif

Ze hadden het niet nodig, het huis. Althans, niet direct. Maar de buurt vonden ze zo leuk. Zo sfeervol, met ...
Lees meer
Meerwaarde

Meerwaarde

Hij moest weg van de studentencampus Droevendaal. Zoals dat gaat als je de studentenleeftijd begint te ontstijgen... Doorslaggevend voor dit ...
Lees meer
Loading...